uitslag poll Telegraaf van 4-3-2008

  • Vinaigre

    Kijker heeft te weinig vakkennis

    Kijkers vinden het wel leuk om naar talentenjachten te kijken, maar vinden het onjuist dat de winnaars een rol krijgen in een theaterproductie. Dat is de uitkomst van onze stelling ’Het scouten van musicaltalenten kun je beter overlaten aan professionals’.

    Idols, Op zoek naar Evita, De weg naar Fame… stuk voor stuk programma’s die hoge kijkcijfers scoren. Nederland stemt massaal af op de zoektochten naar nieuw talent in ons land. Talentenjacht is vermaak. Hoewel de meeste kijkers ervan smullen vindt eveneens het gros dat deze shows niet gebruikt mogen worden voor de carrière van de winnaars. 84 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat je het scouten van musicaltalenten beter kunt overlaten aan professionals. Ondanks het feit dat het merendeel van de kijkers deze mening deelt, blijkt 75% alsnog een stem uit te brengen tijdens een talentenjacht op televisie. De volle honderd procent van de ondervraagden zegt zich niet te laten leiden door uiterlijk of sympathie, maar echt te gaan voor de zangprestaties. Driekwart vindt daarbij de uitstraling ook een belangrijke rol speelt. Naast de zangprestaties moet volgens 45 procent de kandidaat ook beschikken over acteertalent.

    Het afgelopen jaar zijn verschillende tv-kandidaten doorgedrongen tot de theaterplanken. Van jong tot oud. Zo schittert Brigitte Heitzer in de muscial Evita, zijn er verschillende jonge uitgaven van Ciske de Rat middels de televisie ontdekt en ook de rol van Pinokkio in een Studio-100-productie is te danken aan een talentenjacht op tv. „Kinderen dienen hieraan niet blootgesteld te worden”, luidt de reactie van een respondent. Veel ondervraagden sluiten zich bij deze persoon aan. 88 procent spreekt zijn twijfel uit of de kijker thuis de kwaliteiten van de kandidaten net zo goed kan inschatten als professionals, slechts 25 procent vindt het een uitgemaakte slechte zaak dat de kijker betrokken wordt bij de keuze van spelers. „Er komt altijd de verkeerde winnaar uit. Kijk maar naar het songfestival of naar de weggestemde kandidaten bij Idols.” Een enkeling denkt juist tegenovergesteld. „Onbekende mensen krijgen op deze manier eindelijk een kans.”

    Bron: De Telegraaf - zaterdag 8 maart 2008

  • Martijn

    “Naast de zangprestaties moet volgens 45 procent de kandidaat ook beschikken over acteertalent.”

    Daar schrik ik toch wel heel erg van. Snap echt niet dat mensen dat kunnen denken. Zie zelf liever iemand die wat minder perfect zingt, maar me wel weet te raken.

  • Vinaigre

    Waaruit blijkt dat we inderdaad het casten aan professionals moeten overlaten.

  • Martijn

    Precies.

  • Mo

    zich niet te laten leiden door uiterlijk….

    Waarmee bewezen is wat mijn man altijd zegt: 95% van de Nederlanders heeft geen oren - kan dus niet horen of iemand zuiver zingt.

  • Tim

    Leuk zo'n journalistiek stukje vol fouten.