Op zaterdag 4 oktober 2014 (20.15h) en zondag 5 oktober 2014 (15.30h) speelt RITS in theater De Veste te Delft het (musical)mysterie van Edwin Drood. Wie oh wie zit er achter de verdwijnen van de jonge heer Edwin Drood? Aan u de keuze! #theChooseYourMurderMusical!

Ben je fan van Baantjer? Altijd al een moordenaar willen aanwijzen? Zin om je een avondje onder te dompelen in het Engeland van 1887? Scoor dan NU je kaartjes voor de musical ‘het mysterie van Edwin Drood’.

BESTELLEN

Kaartjes kan je via het theater kopen! De kaartverkoop is vanaf vanmiddag 17.00 uur los, dus de mooiste plekken zijn nog beschikbaar. Scoor je tickets http://www.theaterdeveste.nl of rechtstreeks via onderstaande linken:

kaartjes voor de zaterdag-avond:

-> http://www.theaterdeveste.nl/programma/7331/Musicalgroep_Rits_/Het_musical_Mysterie_van_Edwin_Drood_/

kaartjes voor de zondag -middag:

-> http://www.theaterdeveste.nl/programma/7333/Musicalgroep_Rits_/Het_musical_Mysterie_van_Edwin_Drood_/

Elke avond kiest het publiek dus een moordenaar (en dat einde spelen wij)! Wees getuigen en bepaal zelf de afloop. Wij beloven uw een absolute moordavond!

DROOD

‘Het geheim van Edwin Drood’ is de laatste roman van Charles Dickens. De roman was onvoltooid ten tijde van Dickens dood (9 juni 1870) waardoor de identiteit van de moordenaar tot op de dag van vandaag een waar raadsel is gebleven.

Hoewel de titel van het boek doet vermoeden dat de roman draait om het personage ‘Edwin Drood’ gaat het verhaal eigenlijk om de verloofde van Edwin: de wonderschone juffrouw Rosa Bud. John Jasper, zangdocent en koormeester van de kathedraal van Cloisterham, is verliefd op haar. Maar ook de temperamentvolle Neville Landless uit Cyclon heeft een oogje op haar. Als Edwin Drood tijdens een storm op Eerste Kerstdag onder mysterieuze omstandigheden verdwijnt, beschuldigen beide heren elkaar van moord. Of weet dominee Crisparkle meer van de verdwijning? Weet Neville’s tweelingzus Helena niet meer? Wat was de rol van Durdles, de plaatselijke doodgraver? En hoe schoon is het blazoen van hoerenmadam Prinses Puffer?

Direct na de dood van Charles Dickens zijn toneelschrijvers en theatergezelschappen aan de haal gegaan met het verhaal van Drood. In praktisch alle gevallen werd de moord toegeschreven aan John Jaspers waardoor het stuk een duidelijke oplossing kende. Het was Rupert Holmes die in 1985 het verhaal nieuw leven in blies door:

- er een musical van te maken;

- het publiek te laten bepalen wie de moordenaar is;

- de rol van Drood door een vrouw te laten spelen;

- er een toneelstuk in een toneelstuk van te maken (de spelers spelen acteurs die Dickens zijn verhaal gaan spelen).

Het vernieuwde concept van Rupert Holmes was acuut op Broadway (New York 1985) een kaskraker en dé hit van het theaterseizoen. De show wint 5 Tony awards voor o.a. beste musical en beste muziek. De heruitvoering in 2012 is goed voor 5 Tony award nominaties. Grote Amerikaanse musicalsterren tekenen voor een rol in de productie, zoals Stephanie J. Block (Wicked, Cats) die in de huid van Edwin Drood kruipt.

Maar ook amateurgezelschappen en (semi)professionele clubs over de hele wereld lopen weg met de musical. De eigentijdse muziek, de grote verscheidenheid aan rollen & soms absurde humor in de musical zijn ingrediënten die amateurs en semi professionals overhalen juist deze productie op het programma te zetten.

In 2000 vertalen Petra van der Eerden (o.a. vertaling van ‘Into the woods’, ‘Chess’, ‘A new brain’ en de met een musical award bekroonde vertaling van ‘Five Guys Named Moe‘) en Bruun Kuijt de musical voor het eerst in het Nederlands. Voor de namen van de acteurs in de musical (die Dickens gaan spelen) duiken zij de Nederlandse theaterarchieven in en vinden daar namen van acteurs, die rond 1900 ware sterspelers waren. De vertaling klinkt als een klok en niemand heeft sindsdien ook maar een poging ondernomen een nieuwe vertaling te maken. Aan de vertaling van Van der Eerden valt immers niet te tippen!

MEER INFO

Check voor interviews en foto’s ook:

twitter -> https://twitter.com/MusicalRITS

facebook -> https://www.facebook.com/musicalgroep.rits.1

website -> http://www.musicalgroeprits.nl/